wtorek, 24 czerwca 2014

Ciasto babkowe z budyniem i owocami

Bardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i  łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne. 





Ciasto babkowe
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki 
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie (w moim przypadku były czekoladowe) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
owoce (ja miałam mrożone śliwki)



Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić do lodówki do wystudzenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej.

Większą połowę ciasta wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce i na to pozostałą część ciasta, najlepiej przełożyć ciasto do szprycy do kremów i wyciskać na owoce, gdyż rozsmarować ciasto łyżką byłoby zbyt trudne. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. 

2 komentarze :