Gdy późną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie, młode ziemniaczki to znak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie.
0,5 kg młodych i małych ziemniaków
1 średni słoik oliwek
1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia
3 ząbki czosnku
1 mały ogórek wężowy
1 mała cebula
natka koperku
sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie z ząbkami czosnku w łupinkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli by się okazało, że ziemniaki mają zbyt twarda twardą łupinkę to należy je obrać.
Ogórka i cebulę pokroić w małą kostkę, koperek poszatkować i wszystko to dodać do oleju Kujawskiego, lekko popieprzyć i dokładnie wymieszać
Do wystudzonych ziemniaków dodać odcedzone oliwki, oraz olej z dodatkami, delikatnie przemieszać, tak aby ziemniaczki obtoczyły się w oliwie i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny
Fajne wydanie sałatki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Smacznie dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń