poniedziałek, 23 czerwca 2014

Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego

Całkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie.





Składniki dla 4 osób:
400 g świeżego łososia norweskiego
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy
natka pietruszki

300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka)

Sos do groszku:
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny

50 g orzeszków nerkowca (lub inne)


Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne.

Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki. 
Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut.
Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami.


Grilluj z łososiem norweskim!

2 komentarze :