Całkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie.
Składniki dla 4 osób:
400 g świeżego łososia norweskiego
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy
natka pietruszki
300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka)
Sos do groszku:
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
50 g orzeszków nerkowca (lub inne)
Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne.
Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.
Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut.
Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń