sobota, 8 marca 2014

Sałatka Waldorf

Seler to jedno z moich ulubionych warzyw. Zaraz po wspaniałych kotlecikach z  selera w mojej klasyfikacji znajduję się sałatka Waldorf - bomba witaminowa i uczta dla moich kubków smakowych.




1 jabłko
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera korzeniowego
1/2 filiżanki rodzynek
1/2 filiżanki orzechów włoskich
3 łyżki majonezu
sól, pieprz


Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.
Selera obrać pokroić w kostkę i włożyć na minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane orzechy włoskie .
Posolić i popieprzyć.


3 komentarze :