na 20 mini szaszłyków
brukselka - 20 dużych kulek
szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
brukselka - 20 dużych kulek
szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania
sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor.
- Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;-)
UsuńBoski pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam ;-)
Usuń