piątek, 28 lutego 2014

Makowiec japoński

Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".



























Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
½ kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa
1 puszka masy makowej słodkiej
6 białek
4 żółtka
10 dag margaryny
5 łyżek mąki
2 duże jabłka
3 łyżki płynnego miodu
Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenie


Kruszonka
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 1/3 szklanki mąki

Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.

Wyrobić kruszonkę z podanych składników.

Białka ubić na sztywno. 
Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.

Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.

1 komentarz :