Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".
2 żółtka
½ kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
1 puszka masy makowej słodkiej
6 białek
4 żółtka
10 dag margaryny
5 łyżek mąki
2 duże jabłka
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki płynnego miodu
Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 łyżeczki proszku do pieczenie
Kruszonka
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 1/3 szklanki mąki
Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.
Wyrobić kruszonkę z podanych składników.
Wyrobić kruszonkę z podanych składników.
Białka ubić na sztywno.
Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.
Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.
Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.
Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń