wtorek, 6 sierpnia 2013

142. Bób z kiełbasą


Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję.
0,5 kg bobu
0,5 kg kiełbasy (może być mniej)
4 ząbki czosnku
1 cebula
100 g masła
Sól, pieprz, majeranek
Bób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić dodać cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać bób i dusić do jego miękkości.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz