środa, 7 sierpnia 2013

143. Budyniowiec pod galaretką

Mój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie trwało niewiele więcej (nie licząc czasu na stężenie galaretki).
Na małą blachę (ok. 20x20 cm):
ciastka pepitki
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
ok. 6 łyżek cukru
2 szklanki zmiksowanych owoców np. truskawki, maliny, poziomki
2 płaski łyżki żelatyny

2 galaretki + dowolne owoce na wierzch


Ciastka układamy na dnie blachy. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy ze zmiksowanymi owocami i cukrem (ilość cukru ostatecznie zależy od słodkości użytych owoców). Gdy masa się zagotuje dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę i mieszamy przez chwilę w celu jej rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostudzenia i wylewamy na ciastka. Na to dowolne owoce i tężejące, wcześniej przygotowane galaretki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz