Mój przepis bierze udział w konkursie Almette. Jeżeli wydaje Ci się pyszny to proszę zagłosuj na niego tutaj. Dziękuję.
1 duży bakłażan
2 naturalne serki Almette1 mały słoik oliwek
1 mały słoik kaparów
ok. ½ szklanki oliwy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze
skórki), posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie za
pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim.
pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim.
Plastry bakłażana grilować z obu stron na małym ogniu do
miękkości, uważając aby nie wyschły nadmiernie, aby temu zapobiec można
smarować je pędzelkiem z oliwą.
Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo
duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać
z oliwami i kaparami.
Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w
roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie
główne.
świetne:) pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do głosowania ;-)
Usuń