środa, 31 lipca 2013

140. Roladki z bakłażana z serkiem Almette

Mój przepis bierze udział w konkursie Almette. Jeżeli wydaje Ci się pyszny to proszę zagłosuj na niego tutaj. Dziękuję.


1 duży bakłażan
2 naturalne serki Almette
1 mały słoik oliwek
1 mały słoik kaparów
ok. ½ szklanki oliwy
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze skórki), posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie za

 pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim.

Plastry bakłażana grilować z obu stron na małym ogniu do miękkości, uważając aby nie wyschły nadmiernie, aby temu zapobiec można smarować je pędzelkiem z oliwą.
Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami.
Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne.

2 komentarze :