poniedziałek, 1 lipca 2013

127. Ciasto Czarny Las

Jagodny to jedne z pierwszych leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i  kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem.

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:
1 litr jagód
2 budynie śmietankowe
2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok. 2/3 szklanki cukru
sok z 1 cytryny


Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder



Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s.

Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
 

9 komentarzy :

  1. Zazdroszczę samozaparcia, ja bym nie miała go tyle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pysznie. Nazwałaś je bardzo trafnie ...do wygladu. Jeśli jeszcze smakuje tak jak wyglada, to warto je upiec. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładny! prezentuje się bardzo pysznie.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie i na pewno takie jest :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto. Bardzo orzeźwijące i lekkie. Poza tym te jagody... niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu re-we-la-cja...

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda, a nazwa fantastyczna, :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń