4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Masa kubusiowa:
750 ml. soku typu Kubuś marchwiowy - pomarańczowy
3 łyżki cukru
3 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa kremowa:
0,5 litra kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Czekolada do posypania
Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka ubić na sztywno , gdy będą sztywne powoli dodawać cukier (dobrze aby był drobny), następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszając łopatką, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą.
Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą.
Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i dodać do kremówki, którą należy wyłożyć na ciasto. Na samym końcu zetrzeć czekoladę.
Super pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńniezły pomysł z tym kubusiem :) dzieciom się spodoba :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grila http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-kukurydzy-i-cukinii/
OdpowiedzUsuń