piątek, 26 lipca 2013

137. Chaczapuri z serkiem feta

W jednej z arabski knajp jadłam ostatnio ciasto borek z serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych warunkach. Przepisu na samo ciasto borek nie znalazła, ale można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha.
Porcja na 5-6 osób
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
150 ml ciepłego mleka
płaska łyżeczka soli

Masa z serka
100 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 kostka serka feta
2 żółtka
sól, pieprz

Odrobina oleju


Drożdże rozpuszczamy w  mleku dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być gęste i nie może lepić się do rąk, wiec można dodać mąki lub jeżeli będzie za twarde to mleka). Gotowe ciasto odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy masę. Masło rozpuszczamy dodajemy mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy mleko, delikatnie podgrzewamy i dodajemy pokruszony serek feta, podgrzewając i mieszając do połączenia się składników na samym końcu dodajemy żółtka i doprawiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko na okrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym płaskim talerzem, którym przykrywamy patelnie, następnie odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś  sałatką.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz