czwartek, 25 lipca 2013

136. Kruche ciasto z puszystą bezą waniliową i owocami


Na małą blachę
Składniki na kruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 
100 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru
4 żółtka

Owoce: borówki, jagody, maliny itp.
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut. 
Składniki na piankę:
4 białka
1  szklanka drobnego cukru
2 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.


2 komentarze :