Składniki na kruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
Owoce: borówki, jagody, maliny itp.
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.
Składniki na piankę:
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
2 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
2 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszny
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!