sobota, 15 czerwca 2013

122. Wermiszel z bakaliami

Wermiszel z bakaliami to zapomniany przepis ze szkolnych lat, pamiętam jak wybornie smakował z bitą śmietaną. Ja zrobiłam go z sorbetem truskawkowym ...mmm....  pyszności
100 g makaronu typu drobne kwiatki lub gwiazdki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek


Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie.
Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Podawać ciepłe z bitą śmietana, lodami lub sorbetem owocowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz