środa, 12 czerwca 2013

121. Nadziewajki makaronowe

Parówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole.
parówki cienkie: 4 sztuki
makaron grube rurki: ok 1/4 paczki

fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki
fasolka czerwona z puszki: 1 puszka

rosół:1 litr
wermut: 100 ml
ostra papryczka chilli: 1 szt
świeży imbir: 3-4 cm
sok z cytryny: 1 łyżeczka
sól, pieprz


Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu.
Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową.
Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie.



Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy.
Makaron z parówkami zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut to czasu, aż makaron stanie się miękki. Pod koniec dodajemy fasolkę z puszki przepłukaną zimną wodą.
Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

2 komentarze :

  1. Fajny pomysł na przekąskę podczas imprezy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe nadziewajki, bardzo inspirujące...idę coś "ponadziewać":)

    OdpowiedzUsuń