1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
1 łyżka kakao
¾ szklanki rodzynek
¾ szklanki orzechów
½ szklanki migdałów
1 duże jabłko
2-3 łyżki cukru pudru
1 duża paczka ciastek pepitek
Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem
kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne.
Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać
do całkowitego rozpuszczenia.
Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć. Jabłko obrać i pokroić w
kostkę .
Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą. Na wafle nałożyć masę i zwinąć w rulon - powstana dwa. Gotową roladę zawinąć
jak cukierek folią spożywczą i wstawić do lodówki.
osobiście bardzo lubię przepisy p.Ewy :]
OdpowiedzUsuńJej przepisy to zawsze kulinarny sukces ;-)
OdpowiedzUsuńmożna również taką roladę zrobić w butelce, ale wtedy bez wafli. U mnie to nazywa się salceson:) gdyż dodaję biszkopty które wyglądają jak takie tłuste plamy w salcesonie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, bardzo dobry pomysł z plastikową butelką - godny wykorzystania.
UsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńczy wafle po schłodzeniu odzyskują "chrupkowatość"??
OdpowiedzUsuńnie wafle już nie będą chrupkie
Usuń