niedziela, 9 czerwca 2013

120. Pasztet selerowy Ewy Wachowicz

1/2 kg selera
1 cebula 
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wywaru grzybowego - może być z kostki
1 łyżka sosu sojowego
sól pieprz

3 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki chrzanu
gałka muszkatołowa
Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem.
Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło, bułkę tartą, chrzan i gałkę muszkatołową. Masę dokładnie wymieszać, wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tarta. Piec przez godzinę w 170 stopniach.

6 komentarzy :

  1. to po co to masło? skoro póżniej nic o nim nie ma!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za spostrzegawczość. Masło oczywiście należy rozpuścić i dodać do masy. Przepis już poprawiłam. Jeszcze raz dziękuję i smacznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, a czy zamiast masła mogę dodać np oliwę? Szukam możliwie zdrowszej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario, myślę że możesz dodać oliwę, ale oliwa nie będzie miała właściwości wiążących, tak jak masło które zastygnie i zwiąże pasztet, więc proponowałabym dodać więcej bułki tartej. Pozdrawiam i życzę smacznego

      Usuń
  4. Pasztet z selera jest genialny! Mimo, że nie przepadam za smakiem selera w większości dań to wbrew pozorom tutaj jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadza się, selera tam trudno wyczuć, , jest pyszny.

      Usuń