sobota, 25 maja 2013

110. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką



Ciasto kakaowe:
2 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
1 kg serka z wiaderka
3 białka
1 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietakowy
1 puszka brzoskwiń






Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza i większą. Mniejszą kulkę zamrozić, a większą wylepić dno blaszki o średniej wielkości i włożyć do lodówki.
W tym czasie brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w kostkę oraz  ubić białka z cukrem na sztywno. Ser wymieszać z budyniem, dodać brzoskwinie a na samym końcu białka. Masę bardzo delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i posypać je bułką tartą, aby wchłonęło jak najmniej wilgoci z masy serowej. Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową i zetrzeć na nie zmrożoną kulkę ciasta. Piec w 170 stopniach przez 50 minut.



3 komentarze :