Ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki maggi
Zalewa
3 duże cebule
5 dużych ogórków konserwowych
1 średni słoik papryki konserwowej
2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
3 łyżki octu
1 łyżeczka soli
sól, pieprz, olej do smażenia
Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki.
Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać wodę,olej, cukier, ocet i sól. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień.
wygląda apetycznie, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuń