1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 1,5 - 2 szklanek mąki
sól, pieprz
przyprawa Maggi
Sos szpinakowy:
100 g boczku
3 garście świeżego szpinaku
1 serek topiony
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
przyprawa Maggi
Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek rąby. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Smażyć ok. 10-15 minut,dodać dobrze umyte i osuszone liście szpinaku. Dusić do miękkości liści. Serek rozpuścić w 3/4 wrzącej wody i dodać do szpinaku. Przyprawić do smaku. Ewentualnie można zagęścić mąką (2 łyżki mąki +1 szklanka zimnej wody).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz