4 duże cebule
1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego
ok.200 g boczku
1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego
ok.
0,5 szklanki śmietany
2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy
sól, pieprz
2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 lekko czerstwe bułki
Olej kujawski o smaku czosnkowym
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku.
Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku.
Do gorącego bulionu dodać cebulę z
boczkiem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i
śmietaną.
Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać
z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą.
pyszności:)
OdpowiedzUsuń