1 mała bułka
1 jajko
1 cebula
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierki
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 cebula pokrojona w piórka
ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 cebula pokrojona w piórka
ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych
- Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić
- Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć
- Cebulę poszatkować
- Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.
- Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor
- Wszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już następnego dnia, ale najlepsze są po 3 dniach.
Hahaha intuicja,czy co? U mnie na blogu dziś prawie to samo danie:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rybę. Ja to bym tylko te pulpety ugotowała zamist smażyć.Pozdr.
OdpowiedzUsuńmoja mam takie robi bardzo fajne są:)
OdpowiedzUsuńPomysl super, ale ryba najpierw gotowana, a pozniej smazona to bardzo przegotowana musi byc. A taka to nawet w occie nie smakuje dobrze. Nie lepiej zmielis surowa rybe i tylko raz gotowac lub smazyc pulpety?
OdpowiedzUsuńMożna i tak. Smacznie pozdrawiam.
Usuń