czwartek, 14 marca 2013

78. Wielkanocna pascha z zosem żurawinonym

Zbliża się czas weryfikacji wielkanocny przepisów. Z pewnością na niejednym stole zagości tradycyjna pascha. Ja lubię połączenie paschy z sosem żurawinowym. Choć pascha na zdjęciu poniżej jest bez sosu, to zachęcam do jego sporządzenia.


1,5 kg  tłustego twarogu
100 g  masła
4 żółtka ze sparzonych jaj
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 szklanki bakalii (skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów)


Sos żurawinowy
0,5 szkl. cukru
1/3 szkl. wody
20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej


Ser  zmielić przez maszynkę dwa razy, przełożyć na sito i pozostawić na 2-3 godziny aby odciekło od ewentualnej serwatki.

Masło utrzeć na puch, dodając pomału cukier i cukier waniliowy, potem cały czas ucierając dodawać żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec dodać bakalie. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę lub do innego podobnego pojemnika. Napełnioną formą postukać kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy należy ją zanurzyć do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem. 




Sos z żurawiny: cukier i wodę gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż żurawina częściowo popęka a syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.



Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie

3 komentarze :