Połączenie kremówki z chałwą daje naprawdę niesamowity efekt smakowy. Polecam eksperymetny z tymi dwoma produktami. A oto jeden z moich.
Ciemny biszkopt
400 g kremówki 30%
2 śmietan fixy
3 opakowania chałwy (dowolny ulubiony smak)
1 czekolada gorzka
2 łyżki cukru pudru.
Potrzebne będą takie specjalne obręcze o średnicy ok 7 cm i wysokośći ok 8 cm. Ja wyciełam je ze zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną). Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Mini torciki polewam czekoladą i odstawiam do lodówki. Gdy masa się stęgnie, możemy zdjąć obręcze.
Kocham chałwę!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i bardzo efektowny:)
OdpowiedzUsuńszybka robota, a tort wychodzi bardzo efektowny :)
OdpowiedzUsuńpatrzę na takie pyszności a u nie w domu jak na złość nic słodkiego nie ma :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń