Czy zdarza Wam się przygotować piękne tiramisu, które przy krojeniu i nakładaniu na talerzyki traci swój urok, rozpada się na wszystkie strony świata i nawet jak jest smaczne, to nie jest już piękne. Dlatego ja wolę przygotowywać tiramisu w pucharkach i nie martwić się o jego konsystencje.
Składniki na 4 pucharki:
3 banany
ok. 26 okrągłych biszkoptów
2 jajka
1 łyżka rumu
¾ szklanki mocnej kawy
kakao do posypania
Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie porcjami dodawać
serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę
i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany
pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4
godziny. Przed podaniem posypać kakao.
Czuję, że smakowało obłędnie ;))
OdpowiedzUsuń