sobota, 9 marca 2013

75. Ciasto orzechowe bez mąki

Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 


10 jaj
1 szklanka cukru
30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszki manny
3 łyżki bułki tartej
500 ml kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny


 



Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie dodawać pod jednym żółtku ciągle ubijając.
Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch.

7 komentarzy :

  1. Ciasto bez mąki? A kasza manna i bułka tarta to zn czego są?Zastanów sie co piszesz kobieto!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem. Ja nie napisałam, że ciasto jest bez produktów zbożowych, tylko bez mąki. Trudno nazwać kaszkę mannę i bułkę tarta mąką, ponieważ definicja mąki mówi, iż jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Na przyszłość proszę o kulturę słowa!

      Usuń
  2. dwa pytanka:
    1. Jaka ma być średnica tortownicy?
    2. ciasto bez żółtek? Same białka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica tortownicy? czyli około 25 cm.
      Żółtka dodaje się do białek

      Usuń
  3. Witam,
    czy do ciasta nie dodaje się żółtek? W składnikach podane jest 10 jaj, ale w przepisie nie ma o nich słowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, oczywiście żółtka należy dodać, już uzupełniłam przepis. Pysznie pozdrawiam

      Usuń