Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę.
10 jaj
1 szklanka cukru
30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszki manny
3 łyżki bułki tartej
500 ml kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie dodawać pod jednym żółtku ciągle ubijając.
Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch.
wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńCiasto bez mąki? A kasza manna i bułka tarta to zn czego są?Zastanów sie co piszesz kobieto!!!
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem. Ja nie napisałam, że ciasto jest bez produktów zbożowych, tylko bez mąki. Trudno nazwać kaszkę mannę i bułkę tarta mąką, ponieważ definicja mąki mówi, iż jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Na przyszłość proszę o kulturę słowa!
Usuńdwa pytanka:
OdpowiedzUsuń1. Jaka ma być średnica tortownicy?
2. ciasto bez żółtek? Same białka?
Średnica tortownicy? czyli około 25 cm.
UsuńŻółtka dodaje się do białek
Witam,
OdpowiedzUsuńczy do ciasta nie dodaje się żółtek? W składnikach podane jest 10 jaj, ale w przepisie nie ma o nich słowa :)
Przepraszam, oczywiście żółtka należy dodać, już uzupełniłam przepis. Pysznie pozdrawiam
Usuń