wtorek, 5 lutego 2013

52. Zupa fasolowa z krewetkami


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
1 szklanka białej fasoli

200 g krewetek
1/3 szklanki oleju "Kujawski ze Smakiem" czosnek z bazylią
1/2 pora
1 marchewka
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego 
sól, pieprz, 
ostra mielona papryka

Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli. Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy.

Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem.  Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku. 





1 komentarz :

  1. Dziękuję za dołączenie do akcji - konkursu :).
    Piekne zdjęcia tej zupy. :)
    Choć nie jadam krewetek to chętnie bym jej skosztowała, tak apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń