Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
1 szklanka białej fasoli
200 g krewetek
200 g krewetek
1/3 szklanki oleju "Kujawski ze Smakiem" czosnek z bazylią
1/2 pora
1 marchewka
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz,
ostra mielona papryka
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli. Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy.
Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem. Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku.
Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem. Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku.
Dziękuję za dołączenie do akcji - konkursu :).
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia tej zupy. :)
Choć nie jadam krewetek to chętnie bym jej skosztowała, tak apetycznie wygląda.
Pozdrawiam :)