czwartek, 7 lutego 2013

53. Pasztet z soczewicy z czosnkiem

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
400 g czerwonej soczewicy
1/2 szklanki oleju Kujawski ze Smakiem - czosnek z bazylią
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
1 szklanka startego na wiórki selera
4 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Soczewicę rozgotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju wraz z selerem. Soczewicę odsączyć od nadmiaru wody dodać do niej podsmażoną cebulę z selerem wraz z olejem, rozmiażdżony czosnek, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać do podłużnej foremki i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Do pasztetu można dodać marchewkę pokrojoną w słupki lub por. 




3 komentarze :