Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Ziemniaczane puree:1 kg ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki oleju "Kujawski ze Smakiem" z czosnkiem i bazylią
1 cebula
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Farsz:
200 g boczku
200 g dobrej wędliny
1 cebula
2-3 łyżki oleju "Kujawski ze Samkiem" z czosnkiem i bazylią
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotować masę ziemniaczaną: Ziemniaki rozgotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a następnie dodać ją wraz z wszystkimi pozostałymi składniki do masy ziemniaczanej i doprawić do smaku. Jeszcze gorącą masę włożyć do rękawicy kuchennej i wyciskać nachodzące na siebie kółeczka, tworzące tzw. gniazdko.
Przygotować farsz:
Cebule, boczek i wędliny pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do ziemniaczanych gniazdek. Całość zapiec w 180 stopniach przez ok 30 minut.
Dobre rady: Wyciskana masa ziemniaczana musi być ciepła, gdyż zimna twardnieje i kształtowanie gniazdek będzie niemożliwe.
Dobre rady: Wyciskana masa ziemniaczana musi być ciepła, gdyż zimna twardnieje i kształtowanie gniazdek będzie niemożliwe.
Świetne są te gniazdka! Bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie :)