niedziela, 3 lutego 2013

48. Ciasto - budyniowa tęcza

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką.
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 różnokolorowe budynie
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 szklanek mleka

masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dowolne owoce



Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać po 1 łyżce mączki ziemniaczanej (oczywiście do proszku, który rozprowadza się z mlekiem). Ugotowane budynie rozlać na tace, formując mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. 

Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie 3/4 ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki. Ciasto wstawić do piekarnika (170 stopni) na 20 minut. 
W tym czasie ubić pianę z białek, pod koniec powoli dodawać cukier puder, a na samym końcu mączkę ziemniaczaną.
Budynie pokroić w kwadraty (ok. 6x6 cm) tak aby łatwo było nam  przenosić kwadraty na upieczone ciasto.  Gdy budyń będzie miał odpowiednia konsystencje to nie będzie żadnego problemu z ułożeniem warstw. Tak więc układamy 3 kolorowe warstwy budyniu , potem owoce, pianę z białek, a na samym końcu ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. 

2 komentarze :

  1. mmm ale pysznie wygląda :) uwielbiam budyń na kruchym spodzie, a do tego beza mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z budyniem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń