Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 różnokolorowe budynie
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 szklanek mleka
masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dowolne owoce
Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać po 1 łyżce mączki ziemniaczanej (oczywiście do proszku, który rozprowadza się z mlekiem). Ugotowane budynie rozlać na tace, formując mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie 3/4 ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki. Ciasto wstawić do piekarnika (170 stopni) na 20 minut.
W tym czasie ubić pianę z białek, pod koniec powoli dodawać cukier puder, a na samym końcu mączkę ziemniaczaną.
Budynie pokroić w kwadraty (ok. 6x6 cm) tak aby łatwo było nam przenosić kwadraty na upieczone ciasto. Gdy budyń będzie miał odpowiednia konsystencje to nie będzie żadnego problemu z ułożeniem warstw. Tak więc układamy 3 kolorowe warstwy budyniu , potem owoce, pianę z białek, a na samym końcu ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.
mmm ale pysznie wygląda :) uwielbiam budyń na kruchym spodzie, a do tego beza mmm ;)
OdpowiedzUsuńWszystko co z budyniem jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń