piątek, 11 stycznia 2013

36. Sałatka z surimi z sosem z brandy

Sałatka z paluszków z surimi ma wiele odmian i składników, wszystkie jednak (z tego co zauważyłam) podawane są z majonezem. Dla mnie surimi są troszkę mało charakterystyczne smakowo, dlatego aby efekt końcowy sałatki nie był mdły i nudny, postanowiłam podać ją z sosem z brandy.


paluszki surimi - 250 g
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych lub najlepiej 1 długi ogórek świeży
pół paczki makaronu - drobnego
kapusta pekińska - 1/4 średniej główki
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu 
2 łyżki brandy
1/2 łyżeczki tabasco
sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki sosu wymieszać. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem. 



2 komentarze :

  1. świetny ten sos brandy, wykorzystam!:)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście sos ten można wykorzystać prawie do wszystkich sałatek. Smacznie pozdrawiam
    Anta ;-)

    OdpowiedzUsuń