Sałatka z paluszków z surimi ma wiele odmian i składników, wszystkie jednak (z tego co zauważyłam) podawane są z majonezem. Dla mnie surimi są troszkę mało charakterystyczne smakowo, dlatego aby efekt końcowy sałatki nie był mdły i nudny, postanowiłam podać ją z sosem z brandy.
paluszki surimi - 250 g
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych lub najlepiej 1 długi ogórek świeży
pół paczki makaronu - drobnego
kapusta pekińska - 1/4 średniej główki
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
2 łyżki brandy
1/2 łyżeczki tabasco
sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem.
świetny ten sos brandy, wykorzystam!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Oczywiście sos ten można wykorzystać prawie do wszystkich sałatek. Smacznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnta ;-)