czwartek, 10 stycznia 2013

35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą


ciasto:
250g mąki
120 g masła
około pół szklanki wody
sól, pieprz
farsz:
1 opakowanie szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
łyżka masła

łyżka gęstej śmietany
farsz na samą górę
1 opakowanie serka feta
3 łyżki gęstej śmietany


Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. 
Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać na ciepło jak i zimno. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz