To ciasto na pizze, bułki lub na chlebek pszenny zawsze się udaje. Pizza jest puszysta i chrupiąca tak jak i bułeczki. Naprawdę polecam. Podane składniki wystarczą na dużą blachę pizzy, taką jaka jest w zestawie każdego piekarnika. Za to bułek wychodzi ok 7-9 sztuk.
400 g mąki (w przypadku bułek, mąki możemy dodać nieco więcej)1 szklanka ciepłego mleka
40 g drożdży
40 ml oleju
płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie. Im dłużej tym lepiej. Pozostawić ciasto na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Potem wyrobić ciasto na bułki lub rozwałkować na pizze i z znowu pozostawić do wyrośnięcia. Bułki pieczemy ok. 20 minut w 170 C, a pizze 15 minut w 200 C.
na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń