piątek, 9 lutego 2018

Pizza z tuńczykiem

Dziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników.
 
 

 
Na dwie porcje
Ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki
  • sos pomidorowy do pizzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 40 g anchois
  • 10 -15 szt. oliwek zielonych lub czarnych
  • 100 g sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy
  • garść rukoli
 
Wykonanie pizzy
  1. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki, posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż składniki, poza rukolą, ją kładziemy na upieczonej już pizzy.
  3. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy przez 10 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz