Niesamowite ciasto, gdyż z jednej masy podczas pieczenia powstają aż trzy warstwy pysznego ciasta. Dwie warstwy budyniowe, pierwsza, ta na samym dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.
4 jajka
130 g cukru
1 łyżka zimnej wody
125 g masla
125 g maki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 l. mleka w pokojowej temperaturze - nie zimne z lodówki!
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Rozbić jajka- oddzielić żółtka od bialek.
Bialka ubić ze szczypta soli na sztywna piane.
Żółtka zmiksowac z cukrem, ekstraktem waniliowy i łyżką zimnej wody.
Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy.
Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac.
Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac.
Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek.
Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni.
Podawac wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Wykonanie :
Rozbić jajka- oddzielić żółtka od bialek.
Bialka ubić ze szczypta soli na sztywna piane.
Żółtka zmiksowac z cukrem, ekstraktem waniliowy i łyżką zimnej wody.
Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy.
Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac.
Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac.
Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek.
Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni.
Podawac wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Kolejny świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie pozdrawiam.
UsuńSame pyszniutkie słodkości wynajduję na tym blogu... i dieta poszła.. haha :P
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńBa, pewnie i magicznie znika ?
OdpowiedzUsuńha ha dokładnie tak;-)
Usuń