Ostatnio stałam się wielką fanką różnego rodzaju tart wytrawnych. Tak naprawdę nigdy ich nie robiłam i gdy przygotowałam tą pierwszą to oniemiałam z kulinarnego zachwytu. Teraz przynajmniej raz w tygodniu zasiadamy do pysznej, zazwyczaj warzywnej tarty. Dziś tarta szparagowa z pysznym pietruszkowo-cebulowym sosem. Rewelacja.
Dla 3-4 osób
ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 jajko
1 pęczek szparag
½ szklanki śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 średnia cebula
1 łyżeczka vegety
Sól pieprz
Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szubko się rozgotują.
Składniki na ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i układamy w formie na tarte. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Na maśle podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulą, około 5 minut, nie powinna zbrązowieć ponieważ zgorzknieje. Pod koniec dodajemy mąkę i podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem, poszatkowaną natką i vegetą. Podgrzewamy przez chwilę ale nie doprowadzamy do zagotowania, sos nie może zbytnio zgęstnieć. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczoną gorącą tarte układamy szparagi i polewamy sosem.
Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń