środa, 21 czerwca 2017

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie porowo śmietanowym

 
 
 

 
20 dag makaronu
30 dag mielonego z kurczaka
1 duży por
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 30%
spora garść tartego żółtego sera
1 jajko
pęczek natki pietruszki
1 kopiata łyżka masła
Sól, pieprz
 
Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się  lekko szklisty, na końcu dodać poszatkowaną natkę pietruszki i łyżkę mąki i mieszać przez około minutę. Na samym końcu dodać mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie przestudzić, dodać starty ser i wymieszać.
 
Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików.
 
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki lekko dociskając.
 
Zapiekać 40 minut w 170 stopniach. Smacznego.
 

1 komentarz :

  1. Niesamowicie wyglądaja te klopsiki. Akurat jestem też super głodna, to mam taką ochotę!

    OdpowiedzUsuń