20 dag makaronu
30 dag mielonego z kurczaka
1 duży por
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 30%
spora garść tartego żółtego sera
1 jajko
pęczek natki pietruszki
1 kopiata łyżka masła
Sól, pieprz
Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać
masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się lekko szklisty, na końcu dodać poszatkowaną
natkę pietruszki i łyżkę mąki i mieszać przez około minutę. Na samym końcu dodać
mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie
przestudzić, dodać starty ser i wymieszać.
Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie
wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików.
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron,
zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki lekko dociskając.
Zapiekać 40 minut w 170 stopniach. Smacznego.
Niesamowicie wyglądaja te klopsiki. Akurat jestem też super głodna, to mam taką ochotę!
OdpowiedzUsuń