poniedziałek, 30 maja 2016

Meksykańskie leczo

Danie typu "otwieramy puszki", łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie ma takiej opcji aby Wam się nie udało. Jeżeli lubicie połączenie słodyczy ananasa i kukurydzy z kurczakiem i pikantnością ketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha.



1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka ananasa
3/4 szklanki mrożonego groszku
1 czerwona papryka
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
3/4 szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej do smażenia

1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić, popieprzyć i wymieszać.
2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka i usmażyć.
3. Do usmażonego mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski, kukurydzę i fasolę odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut.
5. Podawać z ryżem lub pieczywem.

1 komentarz :