Nie mam ręki do serników, wyjątkiem jest ten oto sernik (podobny do złotej rosy), zawsze się udaje i wspaniale smakuje. Delikatny a za sprawą cukru dark muscavado niezwykle aromatyczny.
200 g ciastek petitek
około 100 g masła
Ciastka zmielić w malakserze następnie dodać roztopione masło i wyrobić ciasto, następnie wylepić nim tortownicę.
Masa:
1 kg twarogu z wiaderka
3 żółtka
1 1/2 szklana cukru
1 budyń śmietankowy (zwykły na 500 ml) albo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka (3,2%)
1/2 szklanki oleju
Wszystkie składniki zmiksować na dużych obrotach przez co najmniej 5 minut. Masę (będzie dość płynna) wylać na spód i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec przez 1 godzinę.
W czasie pieczenia przygotować wierzch ciasta.
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru dark muscavado
Białka ubić na sztywno i dodać małymi porcjami cukier. Gdy sernik się upiecze wyjąć go ostrożnie i wyłożyć równomiernie wierzch z białek. Piec przez 10 minut w temperaturze obniżonej do 150 stopni. Po tym czasie gdy ciasto będzie jeszcze gorące posypać je cukrem dark muscavado, który powinien się rozpuścić na wierzchu ciasta. Podawać gdy się wystudzi, bo wtedy stężeje.
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) ale gdzie można spotkać ten cukier? Pewnie głupie pytanie
OdpowiedzUsuń:(
nie ma głupich pytań;-) szczególnie kulinarnych!!!
Usuńjuż do mnie dotarło :) co to za cukier :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam