Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę cytrynową oraz mąkę pszenną. Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut.
Składniki na piankę cytrynową:
2 opakowania "Śnieżki"
2 szklanki mleka 3,2%2 galaretki cytrynowe
350 ml wrzątku
sok z 1 cytryny
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Przestudzić do momentu aż zacznie tężeć ale będzie jeszcze płynna. Śnieżki ubić z mlekiem i sokiem z cytryny. Wmieszać do nich galaretkę. Zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Składniki na warstwę galaretkową:
2 galaretki cytrynowe
700ml wrzątku
Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Składniki na warstwę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżeczek cukru pudru1 kopiata łyżka żelatyny
Sok z 1 cytryny
70 ml wody
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodać do ubitej kremówki i szybo ubić oraz wylać na wierzch ciasta, szybko i sprawnie rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ciasto posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi.
Wygląda tak leciutko jak chmurka ! :) Niczym z prawdziwej dobrej cukierni :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM KUCHNIA PAULETTES :)
takiego ciacha jeszcze nie jadłam, chętnie bym się poczęstowała :) pięknie wygląda i w smaku zapewne też rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń