niedziela, 27 września 2015

Risotto z kurczakiem i warzywami

 
Fakt, aby przygotować risotto trzeba się trochę nastać przy kuchence, mieszać, szatkować, kroić... ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę poświęconą temu daniu.
 
 


1 szklanka ryżu do risotto
2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki)
2 łyżki masła
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1/2 małego kabaczka
około 10 pieczarek
1 cebula
3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
ok. 15 cm kawałek pora
sól, pieprz, papryka ostra
przyprawa garam masala (opcjonalnie kurkuma, curry)
 
Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć do momentu aż ryż stanie się lekko przeźroczysty. Następnie dodawać małymi porcjami wywar, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie cały wywar powinien być miękki. Odstawić na bok.
Pierś pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, ostawić na 15 minut, a następnie usmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i pora w długie paski. Kabaczka w kostkę, pieczarki w ćwiartki.
Cebulę podsmażyć na łyżce masła, po 5 minutach dodać paprykę, po następnych 5 minutach kabaczka i pieczarki, smażyć około 10 minut, następnie dodać ryż, kurczaka, pora i przyprawy. Wymieszać, potrawa jest gotowa po 2-3 minutach.
 


1 komentarz :