Słodka dynia Hokkaido, która w swym wnętrzu ukryła przepyszny crem brulle. Deser upieczony a następnie mocno schłodzony a tuż przed podaniem posypany gorącą kruszonką prosto z piekarnika.
1 mała dynia Hokkaido
1 szklanka kremówki
4 żółtka
3 łyżeczki cukru
kruszonka
1 łyżka masła i cukru2-3 łyżki mąki
Z dyni ścinamy „czapeczkę” i wydrążamy z
pestek. Śmietanę zagotować z cukrem
Żółtka miksujemy przez kilka sekund (nie
ubijamy na puch), powoli wlewamy do nich gorącą śmietanę, ciągle ubijając, gotową masę przelewamy do wydrążonej dyni, wraz z ściętą „czapeczką” wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i
pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie schładzamy w lodówce.
Składniki kruszonki ugniatamy rękoma i kruszymy
na blasze, następnie pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Dynię wyjmujemy z lodówki i posypujemy gorącą
kruszonką. Obok układamy czapeczkę dyni.
Jutro przyjdę zjeść tę pychotkę
OdpowiedzUsuńZapiekane w dynii hokkaido? Tego nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuń