Przepis na to ciasto znalazłam na jakiejś anglojęzycznej stronie, receptura wydała mi się na tyle ciekawa, że postanowiłam ją wypróbować. Pełne zaskoczenie i sukces. Ciasto w swej konsystencji i smaku jest inne niż pieczone na mące, a syrop cytrynowy i jogurt sprawia, że jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.
Syrop:
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
Ciasto
1 szklanka kaszki manny
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki jogurty typu greckiego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
3 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować syrop:
Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić przez około 15 minut ciasto w ciepłym piekarniku. Następnie wyjąć ciepłe ciasto i równomiernie wylać na całą powierzchnie syrop cytrynowy. Ciasto nawet ciepłe doskonale się kroi i takie smakuje najlepiej.
Ciasto dokładnie i szczelnie zapakować w folię aby nie straciło wilgoci.
Ciasto dokładnie i szczelnie zapakować w folię aby nie straciło wilgoci.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń