Przyznam, że nie wiem dlaczego do tej pory kapusta modra nie gościła w mojej kuchni. Jej piękny kolor ożywi każdą potrawę, której będzie elementem, a smak zasmażanej, odpowiednio doprawionej jest zupełnie inny niż kapusty białej.
Na dwie porcje:
1/2 średniej główki modrej kapusty
1 duże jabłko
1 duża cebula
2 liście laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki cukru
czomber
ocet winny (ilość zależy od indywidualnych upodobań)
smalec
sól, pieprz
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce smalcu, dodać odcedzoną kapustę, starte na tarce na grubych oczkach jabłko, pozostałe przyprawy i dusić około 10 minut.
Jakoś niedoceniana jest ta czerwona kapusta u nas - muszę więcej jej czasu poświęcić, bo jest pyszna :) Takiej zasmażanej chyba jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń