W sajgonkach najbardziej lubię ich chrupkość i to co kryją w swoim wnętrzu. Moje dziś skrywają kremowo - serowy farsz z kaszą jaglaną o smaku czosnku i ziół.
1 opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk)
1 opakowanie serka Apetina czosnek i zioła
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżka masła
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
1. Kaszę ugotować w 3/4 szklance osolonego wrzątku.
2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na maśle z odrobiną soli.
3. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę, usmażoną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i serek. Dokładnie wymieszać.
4. Papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie przełożyć na deskę i na środek ułożyć masę wielkości mandarynki. Papier zawinąć jak kopertę, tak aby brzegi zachodziły na siebie i się skleiły.
5. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, może być mały i smażyć pojedynczo, ponieważ smażenie z każdej strony to mniej niż 1 minuta. Smażenie należy cały czas nadzorować, ponieważ sajgonki szybko się przypalają.
6. Podawać na ciepło.
świetny pomysł, chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuń