Papier ryżowy to bardzo wdzięczny produkt w który możemy zapakować prawie wszystko, granicą jest tylko nasza kulinarna wyobraźnia, a raczej jej brak. Dziś sajgonki przygotowałam w wersji deseru z jabłkami i ryżem. Ekspresowy deser, który można przygotować w niecałe pół godziny. Podany na ciepło jest absolutnym niebem w gębie. Chrupiąca skórka papieru ryżowego a w środku smak szarlotki z cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody.
1 opakowanie papieru ryżowego (czyli 12 sztuk)
3 jabłka
1/2 szklanki ryżu
1/3 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier do smaku.
olej do smażenia
cukier puder do posypania
W garnku gotujemy 2 szklanki wody ze szczyptą soli, wsypujemy ryż i gotujemy 12 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzamy na sicie ale wcześniej należy sprawdzić czy ryż jest dobrze ugotowany.
W czasie gdy gotujemy ryż, obieramy jabłka ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy jabłka smażymy około 5 minut, następnie dodajemy rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku, na samym końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać masę jabłkową wielkości mandarynki i zawijać sajgonki jak kopertę, tak aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Sajgonki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Trwa to ok 1 minuty z każdej strony.
Proces smażenia należy cały czas kontrolować gdyż sajgonki szybko się palą.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zapraszam tu http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam ;-)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania. Naprawdę pycha ;-)
Usuń