Jest to moja wersja indyjskiej potrawy Aloo Saag. Jest "ułagodniona" i spolszczona, dla tych, dla których indyjskie klimaty są zbyt ostre. Danie nie dosyć, że jest naprawdę pyszne, to jego wielką zaletą jest to, że jest tanie, a dwa podstawowe składniki jakimi są ziemniaki i szpinak z pewnością macie w domu lub w warzywniaku za rogiem.
Na dwie porcje:
1 cebula
2 dojrzałe pomidory
mały pęczek kolendry lub natki pietruszki
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
600 g ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżeczka kminu
150 g mrożonego szpinaku
1 serek naturalny Apetina
olej rzepakowy
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić na 3 cm kawałki.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, razem z kolendrą lub natką pietruszki, oraz z cebulą i pastą carry zmiksować blenderem. Pastę podsmażyć na oleju około 5 minut, dodać ziemniaki, posolić, popieprzyć i zalać wrzącą wodą tak aby ziemniaki były zakryte do 3/4 wysokości. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć pokrywkę i dalej dusić do czasu odparowania płynu (ok. 15-20 minut). Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy szpinak i pozostawiamy przez chwilę na ogniu.
W tym czasie przygotowujemy kremową pastę serową.
Czosnek obrać i posiekać, paprykę pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć paprykę waz z kminem, na końcu dodać czosnek i dusić przez chwilę, tak aby czosnek nie zgorzkniał.
Jeszcze ciepłą masę wymieszać z serkiem podajemy ja razem z ziemniakami.
Gdybym tylko miała pastę curry :(
OdpowiedzUsuńJest do kupienia w Lidlu ;-)
OdpowiedzUsuńPastę można kupić w Lidlu
OdpowiedzUsuń