Zapewne znacie roladki z bakłażana z "czymś" w środku, ale czy próbowaliście masy orzechowej z serkiem? Mocno zmielone orzechy z natką pietruszki i dodatkiem sera zaskakują ciekawym i oryginalnym smakiem. Polecam.
Do przygotowania około 8 roladek potrzebujemy:
1 bakłażan
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do grillowania bakłażana
Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm, następnie posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym usunąć wytworzoną wodę wraz z solą. Plastry posmarować oliwą i posypać ziołami prowansalskimi, grillować z obu stron.
Orzechy wymieszać z serkiem, pokrojoną natką pietruszki, oliwą i delikatnie przyprawić. Gotową masę nakładać na plastry bakłażana i zrolować.
Pięknie wyglądają !!! Przepis warty uwagi :)
OdpowiedzUsuń