Choć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie.
Ciasto piernikowe
2 jajka
1 1/4 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mleka
4/3 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
2 łyżki powideł
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
1/2 opakowanie przyprawy do piernika
Krem
1 opakowanie serka śmietankowego Almette
2 łyżki miodu
1 opakowanie śmietan fix
kolorowe draże do ozdobienia
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem.
Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C.
Do serka dodać miód i dokładnie rozmieszać, następnie dodać śmietan fix. Gotową masą za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać wystudzone mufinki. Na samym końcu przyozdobić kolorowymi drażetkami.
Ależ są ślicznie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń