Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.
Ciasto:
400 g mąki
1/3 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
40 ml oleju
1 jajko
płaska łyżeczka soli
400 g mąki
1/3 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
40 ml oleju
1 jajko
płaska łyżeczka soli
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 serek feta
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, przyprawa do pizzy
Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy farsz:
Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę.
Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com