poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pizza z serkiem feta i pieczarkami

Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.
 

Ciasto:
400 g mąki
1/3 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
40 ml oleju
1 jajko
płaska łyżeczka soli
 
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 serek feta
1 czerwona papryka

1 łyżka oleju
sól, pieprz, przyprawa do pizzy

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy farsz:
Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy w kostkę.
 
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę. 
Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut. 
 

1 komentarz :

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń